Stresul este o afectiune de care sufera din ce in ce mai multi oameni in societatea moderna. Stresul determina eliberarea hormonilor care conduc la vasoconstrictie si diminueaza circulatia sangelui. O inima stresata lucreaza mai greu, respiratia se accelereaza, pulsul creste, iar digestia se incetineste. Disconfortul psihic il determina pe cel fizic.

Starea de nervozitate conduce la tensiuni musculare care se concretizeaza prin contracturi (contractii involuntare si repetate ale muschilor, care pot produce dureri la nivelul trunchiului si al coloanei vertebrale. Asa apar contracturile cervicale, lombare, crizele lumbago si lombosciatice, durerile de cap, nevralgiile dintre coaste sau durerile in zona dorsala. Evenimentele stresante de peste zi se transforma in consum nervos ce produce efecte nedorite in corp, creandu-ne tensiuni musculare ce inoculeaza starea de nervozitate, de stres si astfel ne epuizam constient sau nu energia fizica si psihica.

Cum afecteaza stresul diverse organe si sisteme :

  • Tractul digestiv – bolile cate pot fi provocate sau agravate de stres include gastrita, ulcerul gastric sau duodenal, colita ulcerativa si colonul iritabil
  • Organele de reproducere – infertilitate, tulburari menstruale sau chiar lipsa ciclului menstrual la femei, impotenta si ejaculare precoce la barbati
  • Vezica urinara – iritabilitate, incontinenta, enurezis
  • Sistem nervos central – probleme mentale si emotionale, anxietate, psihoze, depresie
  • Par – pierderea parului cu calvitie
  • Orificiul bucal – ulceratii si lichen plan oral
  • Plamani – exacerbarea astmului bronsic in perioadele cu stres acut
  • Inima – tulburari de ritm cardiac, crize anginoase
  • Musculatura – tensiune musculara dureroasa, agravarea ticurilor nervoase si a tremorului la bolnavii cu Parkinson

 

Relatia dintre stres si boala este un punct de interes pentru toti cei preocupati de mentinerea sanatatii. Stresul determina eliberarea de hormoni ce creeaza vasoconstrictie si diminuarea circulatiei.

Afectata de stres, inima lucreaza mai din greu, respiratia devine mai rapida si superficiala, iar digestia se incetineste. Aproape toate procesele corporale degenereaza. Studiile prihosomatice arata modul in care factorii de stres pot cauza migrene, hipertensiune, depresie, unele ulcere peptice etc. Cercetatorii au estimat ca 80 la suta din boli sunt legate de stres.

Terapia calmanta si relaxanta prin masaj poate ajuta contracarind toate aceste efecte.